
Producent
Rodzaj karbonizacji wody
Łączna mineralizacja TDS mg/l
Zawartość magnezu
Zawartość sodu
Zawartość wapnia
Zawartość potasu
Zawartość wodorowęglanów
Zawartość krzemionki
W tej kategorii prezentujemy wody oligomineralne tzn. te o wyjątkowo niskiej mineralizacji wynoszącej nie więcej niż 50 mg składników mineralnych na litr.
Wody te charakteryzują się bardzo subtelnym i odświeżającym smakiem.
Dowiedz się więcej na temat mineralizacji wód w artykule "Naturalna woda mineralna – co to znaczy wedle przepisów prawa?".
- 1
- |
- 2
Woda oligomineralna
Rodzaje wód — jak je rozpoznajemy i dzielimy na kategorie? Podział wody na rodzaje może odbywać się na podstawie wielu różnych kryteriów, jak np. pochodzenie, nasycenie dwutlenkiem węgla czy poziom mineralizacji. Właśnie w tej ostatniej kategorii swoje miejsce ma woda oligomineralna. Co oznacza ta nazwa? Do kategorii "oligomineralne" możemy zaliczyć wody, które zawierają mniej niż 50 mg rozpuszczonych składników mineralnych w litrze. Wody oligomineralne są też czasami określane jako bardzo niskozmineralizowane.
Jak smakuje woda oligomineralna?
Woda wodzie nie równa — rozumie to chyba każda osoba, która próbowała w swoim życiu różnych rodzajów wód. Różnice są wyczuwalne w smaku, zapachu, a nawet teksturze. Odczuwanie różnic w teksturze wody dla wielu brzmi zapewne nieco abstrakcyjnie. "Przecież woda zawsze ma taką samą teksturę i smakuje identycznie; tekstura to zwrot, którego nie sposób użyć do opisania wody" — powiedzą osoby sceptycznie nastawione do tematu — ale nic bardziej mylnego! Podczas oceniania wina sommelierzy biorą pod uwagę nie tylko jego smak i zapach, ale też m.in. właśnie teksturę. Teraz kiedy podaliśmy przykład wina, chyba trochę łatwiej jest zrozumieć, że płyny faktycznie mogą mieć różne parametry, nawet tak abstrakcyjne (z pozoru) jak tekstura — wystarczy tylko nauczyć się to zauważać.
Butelkowana woda towarzyszy nam na co dzień i też powinna być traktowana jako przedmiot zainteresowania amatorskich degustatorów i sommelierów. Czas zacząć poznawać ją głębiej, delektować się nią, opisywać profile smakowe i doceniać jej różnorodność — tak samo jak robimy to z winem, którego nie pijemy tak często jak wody. Z takiego podejścia narodził się zawód hydrosommeliera. Jednak nie tylko wodni sommelierzy mogą doceniać różne smaki wody — każdy może to robić, także amatorscy degustatorzy wspomniani wcześniej, a my gorąco do tego zachęcamy!
Jak można określić smak wody oligomineralnej? Ze względu na ekstremalnie niską zawartość składników mineralnych ta woda zachowuje niesamowitą czystość, lekkość i "gładkość" (właśnie — tutaj wchodzi abstrakcyjny parametr tekstury). Oligomineralna woda ma smak, który najogólniej można określić jako subtelny, czasami nieco słodki. Woda z niską zawartością minerałów jest w pewnym sensie jak lekkie, białe wino. Wino, które ma dużo niedojrzałych tanin może zostać opisane jako szorstkie i twarde — podobnie jest z wodą, która zawiera dużo rozpuszczonych substancji mineralnych. Woda oligomineralna jest wyjątkowo niskozmineralizowana, więc jej tekstura jest jedwabista, delikatna i gładka.
Woda oligomineralna — dla kogo będzie najlepsza?
Ze względu na wyjątkowo niską zawartość rozpuszczonych substancji mineralnych w litrze, oligomineralna woda jest odpowiednia do spożycia przez osoby będące na diecie niskosodowej, ponieważ zawiera zazwyczaj maksymalnie kilka miligramów sodu na litr. Tego typu dieta jest polecana m.in. osobom, które zmagają się z nadciśnieniem tętniczym, obrzękami, przewlekłymi chorobami nerek.
Niska zawartość minerałów sprawia, że ten rodzaj wody sprawdzi się również dla najmłodszych! Naturalna woda mineralna wysokozmineralizowana może stanowić zbyt duże obciążenie dla młodego organizmu, dlatego woda, która zawiera poniżej 50 mg składników mineralnych w litrze, jest polecana dla maluchów.
Ze względu na subtelny smak, woda oligomineralna może spodobać się koneserom wykwintnych potraw. Taki rodzaj wody doskonale współgra z delikatnymi daniami i luksusowymi produktami — np. ostrygami. Delikatna woda nie zaburzy wyjątkowego smaku potrawy, a nawet sprawi, że jego delikatność zostanie podkreślona. Oprócz połączenia z delikatnymi potrawami i deserami, z którymi jest kompatybilna, woda o bardzo niskim poziomie mineralizacji może być wykorzystana jako kontrast do intensywnych produktów, jak np. kawior.
Dowiedz się więcej o konkretnych wodach oligomineralnych wchodząc w opisy produktów — znajdziesz tam takie informacje jak: zawartość konkretnych minerałów (np. Mg, Na, Ca), pochodzenie wody, historia i ciekawostki oraz cena.