Producent
Rodzaj karbonizacji wody
Pojemność
Opakowanie
Poziom pH
Łączna mineralizacja TDS mg/l
Zawartość magnezu
Zawartość sodu
Zawartość wapnia
Zawartość potasu
Zawartość wodorowęglanów
Zawartość krzemionki
Radenska — naturalna woda mineralna ze Słowenii
Student medycyny Karol F. Henn w 1833 roku odkrywa źródło wody mineralnej w gminie Radenci, aby ponad 30 lat później, w 1865 roku, wykupić teren, na którym je odkrył i założyć uzdrowisko. Tak zaczyna się historia słoweńskiej wody Radenska. Butelkowanie i komercjalizacja, które rozpoczęły się w 1869 roku, stopniowo napędzają sukces marki, a w końcu woda Radenska staje się popularna także poza regionem, z którego pochodzi. Za sprawą eksportu dociera do kilkudziesięciu państw w Europie. Jej unikalny skład, smak i właściwości prozdrowotne pod koniec XIX wieku zaczynają być doceniane przez wielu ludzi z różnych krajów, woda Radenska ugruntowuje swoją pozycję w świecie wód uzdrowiskowych i pozostaje wysoko w rankingu aż do dziś.
Radenska — woda o niezwykłych właściwościach
Źródło położone na granicy Słowenii i Austrii od lat obdarza nas wodą o unikalnych właściwościach. Radenska tri srca, bo tak zaczęła być nazywana po wprowadzeniu charakterystycznego logo z trzema serduszkami, jest wodą o wysokim stopniu zmineralizowania. Radenska woda jest bogata w magnez, sód, wapń, potas i wodorowęglany. Dzięki tym minerałom ma działanie wspierające zdrowie. Szczególnie pomaga w dolegliwościach dotykających układu trawiennego, układu krążenia (pozytywny wpływ na ciśnienie krwi) i dróg moczowych oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni i pomaga utrzymać zdrowe i silne kości.
Radenska jest wodą wpływającą korzystnie na organizmy ludzi, którzy żyją aktywnie. Oprócz wyżej wymienionych korzyści dla układu mięśniowo-szkieletowego, który jest najważniejszym narzędziem sportowców, doskonale pomaga utrzymywać równowagę elektrolitową organizmu. Dzięki tej wodzie ciało działa jak dobrze naoliwiona maszyna.
Pamiętaj, że aby w pełni czerpać z korzyści, które niesie woda Radenska, należy chronić butelki przez bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, a po otwarciu trzeba trzymać wodę leczniczą w lodówce.
Woda Radenska nie tylko na zdrowie
Mówiąc o wodach, nie można pomijać aspektu smaku — naturalna woda mineralna z Radenci jest określana jako rześka i orzeźwiająca. Wpływ na smak mają nie tylko zawarte w niej składniki mineralne, ale także naturalne nasycenie dwutlenkiem węgla. Radenska delikatnie musuje, co sprawia, że idealnie sprawdzi się do picia podczas posiłków — bąbelki "resetują" kubki smakowe (dzięki czemu możesz lepiej wyczuwać smak spożywanych dań) i wspomagają trawienie.
Dwutlenek węgla czyni z wody Radenska wspaniały dodatek do szprycerów (gazowany napój na bazie wina) i idealną parę dla win wytrawnych i półwytrawnych.
Domy, restauracje, uzdrowiska — jej popularność w tych miejscach nie maleje od ponad stulecia!