Producent
- 22 Artesienne (1)
- Acqua Armani (1)
- Acqua Filette (2)
- Acqua Levico (1)
- Acqua Maxim's Fashion (1)
- Acqua Plose (1)
- Åre Water (1)
- Badoit (1)
- Borjomi (9)
- Cana Royal (1)
- Chateldon (1)
- Cisowianka (6)
- Dash Water (10)
- Dolomia (3)
- Donat (2)
- Evian (3)
- Galvanina (2)
- Gaudianello (1)
- Gerolsteiner (4)
- Haage (5)
- Harrogate (4)
- Hildon (1)
- Icelandic Glacial (3)
- Iskld (1)
- Jamnica (2)
- Jermuk (1)
- KOBI (1)
- Krakowska Pijalnia Zdrojowa (1)
- Lauretana (1)
- Lofoten Arctic Water (2)
- Lurisia (2)
- Mazowszanka (1)
- Muszynianka (6)
- Nabeghlavi (2)
- Nevas (1)
- Orezza (1)
- Pedras Salgadas (1)
- Perrier (6)
- Radenska (1)
- Rodowita (1)
- Rudolfuv Pramen (2)
- Sairme (2)
- San Pellegrino (2)
- Solan de Cabras (1)
- Valais Excellence (1)
- Vals (1)
- VCH Barcelona (6)
- Velleminfroy (2)
- Voss (5)
- Vytautas (5)
- Wossa (1)
Rodzaj karbonizacji wody
Łączna mineralizacja TDS mg/l
Zawartość magnezu
Zawartość sodu
Zawartość wapnia
Zawartość potasu
Zawartość wodorowęglanów
Zawartość krzemionki
Naturalnie gazowana
Woda gazowana
Picie wody nie tylko zaspokaja pragnienie — może, a nawet powinno, być też przyjemnością. Właśnie dlatego warto dobrać wodę do swoich indywidualnych preferencji. Poszukując idealnej wody do picia, każda osoba zwraca uwagę na wiele czynników, ale dla większości dwa najważniejsze to zdecydowanie smak oraz karbonizacja, czyli nasycenie dwutlenkiem węgla. Woda gazowana ma rzeszę fanów na całym świecie i nic w tym dziwnego, ponieważ zawarte w niej bąbelki CO₂ zapewniają uczucie orzeźwienia, którego według wielu osób ani woda niegazowana, ani żaden inny napój nie jest w stanie dostarczyć.
Skąd biorą się pęcherzyki dwutlenku węgla w wodzie? Czy gazowaną wodę można pić na co dzień? Czy woda gazowana ma wady? Jakie są jej zalety? Na te pytania odpowiadamy w dalszej części tekstu.
Woda gazowana naturalnie a woda sztucznie nasycona dwutlenkiem węgla
Woda jest doskonałym rozpuszczalnikiem dla wielu substancji — w tym dla niektórych gazów, jak np. najważniejszego z punktu widzenia miłośników gazowanych napojów dwutlenku węgla. CO₂ może znaleźć się w wodzie za sprawą działalności człowieka, jak i naturalnie — tak, z niektórych źródeł woda wypływa na powierzchnię pełna bąbelków!
Woda gazowana naturalnie wypływa zazwyczaj ze źródeł znajdujących się na obszarach zwiększonej aktywności tektonicznej — dwutlenek węgla pochodzi wtedy najczęściej z podziemnej magmy, która ulega procesowi odgazowania lub z rozkładu materii organicznej głęboko pod ziemią. Naturalne bąbelki znajdujące się w wodzie dość szybko tracą intensywność w procesie butelkowania, dlatego producenci często pozyskują też sam CO₂ z tego samego źródła, aby później ponownie nasycić nim wodę.
Sztuczne nasycenie wody dwutlenkiem węgla jest wynikiem procesu karbonizacji, podczas którego gaz jest wtłaczany do płynu pod wysokim ciśnieniem. Woda nasycana gazem w ten sposób to tzw. woda sodowa. Pomiędzy wodą gazowaną naturalnie a wodą gazowaną sztucznie (sodową) można wyczuć różnice w smaku oraz intensywności musowania.
Czy gazowana woda jest zdrowa?
Po sieci krąży wiele mitów związanych z wodą gazowaną — można spotkać się z informacjami, że jest niezdrowa, że tuczy, że powoduje problemy żołądkowe i niszczy szkliwo zębów. Jednak w rzeczywistości gazowana woda nie tylko nie jest szkodliwa dla zdrowych osób, a wręcz przynosi korzyści zdrowotne, a mity wynikają prawdopodobnie ze skojarzenia wody gazowanej ze słodkimi napojami gazowanymi. Wodę gazowaną bez obaw można pić codziennie.
Warto jednak wziąć pod uwagę, że woda nasycona CO₂ nie jest polecana osobom, które zmagają się z chorobami układu pokarmowego (np. nadkwasotą czy zaburzeniami trawienia) oraz schorzeniami gardła i strun głosowych — w tych przypadkach wypicie wody gazowanej może wywoływać nieprzyjemne objawy. Osoby przewlekle chore, które nie są pewne czy mogą pić wodę gazowaną, powinny zasięgnąć porady lekarza.
Woda gazowana — największe zalety
-
Woda nasycona bąbelkami CO₂ cieszy się dużą popularnością przede wszystkim ze względu na wyjątkowy smak i uczucie orzeźwienia, które przynosi. Z tego względu to właśnie orzeźwiający smak jest najczęściej wymieniany jako zaleta wody gazowanej.
-
Naturalnie gazowane wody mineralne są pełne cennych składników mineralnych (np. wapnia i magnezu), a zawarty w nich dwutlenek węgla może zwiększać ich przyswajalność.
-
Gazowana woda skutecznie gasi uczucie pragnienia, a jednocześnie powoduje uczucie sytości w większym stopniu niż woda niegazowana, co stanowi zaletę dla osób, które starają się ograniczyć ilość spożywanych pokarmów.
-
CO₂ w wodzie pobudza układ trawienny i pomaga przy niedokwaśności.
-
Po wysiłku fizycznym utrzymuje metabolizm na wysokim poziomie.
-
Gazowana woda przynosi niektórym ciężarnym kobietom ulgę, minimalizując mdłości.
-
Wyjątkowy smak wody nasyconej CO₂ doskonale podkreśla smak niektórych potraw — wody takie jak Perrier czy Cisowianka Perlage często są polecane przez hydrosommelierów w restauracjach.
-
Woda gazowana jest doskonałym sposobem na urozmaicenie diety, kiedy woda niegazowana staje się zbyt monotonna.