Polub nas w mediach społecznościowych aby nie przegapić informacji o promocjach i nowościach

Śledź WodaModa.pl - najlepsze wody świata na Facebooku Śledź WodaModa.pl - najlepsze wody świata na Instagramie Śledź WodaModa.pl - najlepsze wody świata na YouTube Śledź WodaModa.pl - najlepsze wody świata w Google

Na czym polega water pairing? 0
Na czym polega water pairing?

Na czym polega water pairing?

Zwyczaj degustowania wody w taki sam sposób jak wina czy innych szlachetnych trunków, który narodził się we Włoszech, powoli zyskuje popularność także nad Wisłą. Nie tak dawno temu wodę dzieliliśmy niemal wyłącznie na gazowaną i niegazowaną, nie przykładając wagi do jej smaku, pH czy stopnia mineralizacji. Dziś w dobrej restauracji mamy szansę skorzystać z wodnego menu, a przy odrobinie szczęścia trafimy na hydrosommeliera, który pomoże nam dokonać najtrafniejszego wyboru. Obok swojskiej Muszynianki możemy bowiem napić się luksusowej, niemal całkowicie pozbawionej minerałów Inland Ice albo odświeżającej, naturalnie nasyconej dwutlenkiem węgla Chateldon. Jakimi kryteriami kierować się, zamawiając wodę do posiłku?

 

 

PRZECZYTAJ TAKŻE:

ICE ICE BABY!

Na całym świecie, w restauracjach, barach i na domowych przyjęciach lubimy raczyć się napojami i wodą, podawanymi z lodem. Być może nie ma nadziei, na zmianę naszych przyzwyczajeń jeśli chodzi o napoje, ale mamy nadzieję, że jest szansa na ocalenie wody butelkowanej przed tym losem. Ponieważ lód jest naturalnym wrogiem butelkowanej wody. Czytaj więcej >

Water pairing a pozazmysłowe walory wody

 


Water pairing – sztuka łączenia wody z jedzeniem

Woda to nie tylko zaspokajający pragnienie napój, którym można przepłukać kubki smakowe pomiędzy daniami. Odpowiednio dobrana może stać się komplementarnym elementem posiłku, podkreślić i utrwalić ulubione smaki albo rozproszyć te, za którymi nie przepadamy. Podobnie jak wino, każda woda ma swój wyraźnie określony profil, często wyczuwalny jedynie dla wytrawnego znawcy (hydrosommeliera), a jednak nieobojętny dla naszych wrażeń organoleptycznych podczas jedzenia. Delikatna Highland Spring może obniżyć kwasowość sałatki, przydając jej bardziej zrównoważonego smaku, podczas gdy smaku deseru lepiej dopełni przyjemnie musująca Borjomi, która w dodatku wspomoże metabolizm po obfitym obiedzie.

 

 

PRZECZYTAJ TAKŻE:

JAKĄ WODĘ WYBRAĆ NA TRENING?

Czy wiesz, że organizm człowieka składa się w 2/3 z wody, a podczas godzinnego wysiłku fizycznego możemy stracić jej nawet 2-3 litry? Na pewno zauważyłeś, jak szybko podczas treningu opadasz z sił, jeśli w porę się nie napijesz. Czytaj więcej >

 

Podstawowe zasady water pairingu


Podstawowe zasady water pairingu

Wysokiej jakości wody, jak Perrier czy Cana Royal, mają specyficzny smak, zapach i teksturę. Hydrosommelierzy posługują się takimi określeniami, jak „kamienisty aromat” czy „posmak zimnej deszczówki”. Zwracają też uwagę na stopień mineralizacji wody i proporcję poszczególnych jonów. Wody niskozmineralizowane są lekkie, neutralne w smaku, podczas gdy takie, jak Donat Mg mają tak wyrazisty bukiet składników mineralnych, że mogą omalże stanowić samodzielne danie. Na nasze wrażenia organoleptyczne wpływa też pH wody, które może czynić ją słodką, kwaskową, a nawet lekko gorzką. Każda z tych cech może dopełniać smaku i struktury serwowanych dań lub przeciwnie – interesująco z nimi kontrastować, wpływając korzystnie na nasze ogólne wrażenia podczas posiłku.

 

 

PRZECZYTAJ TAKŻE:

WODA MINERALNA A POTAS W DIECIE

Potas to jeden z najważniejszych dla ludzkiego organizmu pierwiastków. Uczestniczy w bardzo wielu procesach fizjologicznych, więc jego niedobory nie tylko mają niekorzystny wpływ na nasze samopoczucie, ale mogą nawet stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia i życia. Czytaj więcej >

 

Water pairing – sztuka łączenia wody z jedzeniem

 


Water pairing a pozazmysłowe walory wody

Przyjemność, jaką czerpiemy z picia wody, nie zależy wyłącznie od jej walorów organoleptycznych. Wbrew pozorom, na nasz odbiór marki Healsi wpływa oryginalna butelka, a wodę Svalbardi szybciej uznamy za wyjątkowo smaczną i wartą swojej ceny, gdy poznamy jej niezwykłą historię. Dobry hydrosommelier potrafi oszacować, które z „niematerialnych” zalet wody są warte wyeksponowania w danych okolicznościach. Wie, jak dopasować serwowany napój nie tylko do zamówionych przez nas potraw, ale też do miejsca, okazji, a nawet naszej osobowości. Niektórzy uważają takie praktyki za naciągane, ocierające się o snobizm. Ale czy można uznać je za zbędne, skoro podnoszą jakość tak miłego przeżycia, jakim jest jedzenie i picie?

 

 

 

PRZECZYTAJ TAKŻE:

DLACZEGO WARTO PIĆ WODĘ Z WYSOKĄ ZAWARTOŚCIĄ MAGNEZU?

Czy wiesz, że dieta przeciętnego Polaka zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na magnez w zaledwie 60-70%? Dorosła osoba potrzebuje aż 300-400 mg magnezu na dobę. Czytaj więcej >

 

Water pairing czym jest

 


Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium