Potas to jeden z najważniejszych dla ludzkiego organizmu pierwiastków. Uczestniczy w bardzo wielu procesach fizjologicznych, więc jego niedobory nie tylko mają niekorzystny wpływ na nasze samopoczucie, ale mogą nawet stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia i życia. Dlatego powinniśmy szczególnie dbać o to, by w naszej diecie nie brakowało odpowiedniej dawki potasu, która w przypadku osób dorosłych wynosi około 4700 mg na dobę.
Jaką rolę pełni potas w organizmie człowieka?
Potas jest pierwiastkiem niezbędnym każdej komórce naszego ciała. Zapewnia im właściwy stopień nawodnienia, a także równowagę płynową pomiędzy ich wnętrzem a środowiskiem zewnętrznym. Potas pośredniczy też w dostarczaniu komórkom składników odżywczych i usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii.Potas odgrywa bardzo istotną rolę w układzie nerwowym. Odpowiada za powstawanie impulsów nerwowych, a tym samym wpływa m.in. na naszą zdolność myślenia czy zapamiętywania. Niemniej ważny jest wpływ potasu na pracę mięśni – ich siłę, wytrzymałość, zdolność regeneracji. Zależność ta dotyczy też mięśnia sercowego. Spośród wielu innych funkcji potasu do najistotniejszych należą:
- regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej,
- utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej,
- normalizacja ciśnienia krwi i rytmu serca,
- aktywizacja enzymów uczestniczących w przemianie materii, m.in. insuliny.
PRZECZYTAJ TAKŻE: |
JAKĄ WODĘ WYBRAĆ NA TRENING? Czy wiesz, że organizm człowieka składa się w 2/3 z wody, a podczas godzinnego wysiłku fizycznego możemy stracić jej nawet 2-3 litry? Na pewno zauważyłeś, jak szybko podczas treningu opadasz z sił, jeśli w porę się nie napijesz. Czytaj więcej > |
Dlaczego warto przyjmować potas z wodą mineralną?
Najwięcej potasu dostarczają produkty pochodzenia roślinnego – nasiona, warzywa, owoce. W porównaniu z soją czy kakao nawet szczególnie zasobna w potas woda mineralna Vidago nie należy do najbogatszych źródeł tego pierwiastka. Biorąc jednak pod uwagę, że jadłospis przeciętnego Polaka (złożony głównie z mięsa, nabiału, białego pieczywa) nie zaspakaja dziennego zapotrzebowania na potas, każda jego dawka jest cenna.Taka woda mineralna, jak Chateldon, nie tylko jest źródłem potasu, ale też wpływa korzystnie na jego przyswajanie. To niezwykle istotne, ponieważ ze względu na błędy żywieniowe, które popełniamy, znaczna część dostarczanego w diecie potasu jest wypłukiwana z organizmu. Cenny pierwiastek tracimy w związku z nadpodażą sodu, piciem kawy, alkoholu, zażywaniem niektórych leków.
Sole potasowe są dobrze rozpuszczalne w wodzie, więc już sam fakt odpowiedniego nawadniania organizmu poprawia wchłanianie potasu. Przede wszystkim jednak procesowi temu sprzyja obecność magnezu. Wysokozmineralizowane wody, np. Chateldon lub Słotwinka, są jego znakomitym źródłem. Właśnie dlatego picie wody tak szybko poprawia samopoczucie przy pierwszych objawach niedoboru potasu.
PRZECZYTAJ TAKŻE: |
DLACZEGO WARTO PIĆ WODĘ Z WYSOKĄ ZAWARTOŚCIĄ MAGNEZU? Czy wiesz, że dieta przeciętnego Polaka zaspokaja zapotrzebowanie na magnez w zaledwie 60-70%? Dorosła osoba potrzebuje aż 300-400 mg magnezu na dobę. Czytaj więcej > |
Które z wód mineralnych zawierają dużo potasu?
Największej ilości magnezu i potasu dostarczają wody o wysokim stopniu mineralizacji. Po jakie marki wód sięgać, by najlepiej uzupełnić dzienną dawkę potasu w diecie? Należą do nich:- Vidago (47 mg potasu na litr),
- VCH Vichy Barcelona (44 mg/l),
- Chateldon (35 mg/l),
- Vytautas (34 mg/l),
- Krystynka (15 mg/l),
- Słotwinka (14 mg/l),
- Smartwater Glaceau (10 mg/l).
Wody o wysokim stopniu mineralizacji musimy pić z umiarem. Choć nie istnieje ryzyko przedawkowania potasu po wypiciu znacznej ilości VCH Vichy Barcelona, może nam źle służyć nadmiar innych spośród obecnych w niej substancji mineralnych. Dlatego w codziennej diecie wodnej powinniśmy łączyć wody wysokozmineralizowane z niskozmineralizowanymi. Zawierające ponad 4000 mg minerałów na litr wody lecznicze (należy do nich Vytautas) spożywajmy zaś wyłącznie pod kontrolą lekarza.