Potrzebujesz pomocy?

Potrzebujesz pomocy?

Moje konto

Ulubione

Koszyk:

0,00 zł 0

Zawartość koszyka

Koszt dostawy:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania
Dlaczego restauracje mają ubogi wybór wód w karcie menu? 0
Dlaczego restauracje mają ubogi wybór wód w karcie menu?

Świadomość tego, co pijemy i jaki wpływ na nasze zdrowie ma spożywana woda, w ostatnim czasie znacznie wzrosła. Coraz więcej osób dokonuje przemyślanych zakupów i sięga po wody o konkretnych właściwościach czy walorach smakowych. Niestety w restauracjach w dalszym ciągu jedynym wyborem zwykle jest woda gazowana lub niegazowana. Z czego to wynika? Czy jest szansa na zmianę?

 


 

Woda w restauracjach to nie tylko dodatek

Pomimo zwiększenia świadomości na temat wody, jej prozdrowotnych właściwości oraz walorów smakowych, zdaje się, że branża restauracyjna w tej dziedzinie stoi w miejscu. Wybór wody w lokalach zwykle ogranicza się do gazowanej lub niegazowanej, najczęściej pochodzącej od jednego, dużego producenta. Wyraźnie widać, że woda jest traktowana jako dodatek, a nie oddzielny produkt, który ma wpływ na przyjemność, płynącą ze spożywania posiłku.

Jako świadomi konsumenci zwracamy szczególną uwagę na jakość wybieranych produktów. Dopytujemy obsługę restauracji o to, skąd pochodzi serwowane przez nich mięso i warzywa, czy jakiej klasy jajka są używane w kuchni. Jeśli lokal stosuje rozwiązania, które wspierają lokalnych dostawców i stawiają na regionalne produkty, jesteśmy w stanie zapłacić więcej. Mimo tej otwartości na lepsze – a przy tym nierzadko droższe – doświadczenia kulinarne, restauracje nadal podają najtańszą wodę od wielkich koncernów. Co więcej, jest ona oferowana w cenie nieadekwatnej do jakości, szczególnie że tę samą wodę możemy kupić w sklepie za niewielką kwotę. Możliwość większego wyboru wód w menu, a nawet stworzenia karty menu wody, pozostaje więc ciągle tematem do rozwoju dla branży HoReCa, czyli hoteli, restauracji i punktów gastronomicznych.

 

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Najbardziej eleganckie ekskluzywne wody mineralne

Z serwowaniem wody wiążą się zasady savoir-vivre, o których warto pamiętać, jeśli chcemy wydać przyjęcie w domu lub przygotować w firmie poczęstunek dla partnerów biznesowych. Czytaj więcej >

 

Wody w restauracjach

 


 

Karta menu wody – znak rozwoju i świadomości lokalu

Restauracje, które uważnie obserwują trendy oraz świadome wybory konsumentów, coraz częściej oferują różne rodzaje wód, a nawet posiadają własną kartę menu wody. W niektórych lokalach możemy także spotkać wodnych sommelierów, którzy doradzają i dbają o to, aby doświadczenia picia wody były jak najlepsze i dopasowane do sytuacji.

Wodę powinno się traktować z podobną uwagą jak każdy inny oferowany w menu napój. Bogata karta win, dbałość o podanie w optymalnej temperaturze i odpowiednim szkle jest standardem – tak samo powinno być również w przypadku wody. Wprowadzenie karty wód oraz edukacja kelnerów na temat składu, sposobów i temperatury serwowania jest kluczem do lepszego doświadczenia gości. A co za tym idzie – większego zysku dla restauracji.

 

Przykłady restauracji w Ameryce oraz Europie Zachodniej pokazują, że ten wzrost może sięgać aż 400%!

 

Wody w restauracjach

 


 

Jak powinna wyglądać oferta wody w restauracjach?

  • dostępność wód powinna odzwierciedlać styl restauracji i podawanych potraw
  • w menu powinno się znajdować od 5 do 20 rodzajów wód,
  • oferowane wody muszą pochodzić z różnych półek cenowych i od różnych producentów (nie należy stawiać wyłącznie na najtańsze i najbardziej dostępne rodzaje),
  • wody powinny współgrać z podawanym jedzeniem
  • woda musi być przechowywana i podawana w warunkach, które najlepiej podkreślą jej właściwości.

 

Woda odgrywa istotną, ale w dalszym ciągu drugorzędną rolę, zajmując miejsce za potrawami oraz alkoholem. Nie powinno się więc proponować wody, która mogłaby zaburzyć smak spożywanego jedzenia i go zdominować. Warto skupić się wokół jednej, konkretnej cechy wody, jak np. stopień mineralizacji, alkaliczne pH, delikatny gaz i wybrać tę, która najlepiej sprawdzi się w określonej sytuacji. Można również sięgać po wodę z wysoką zawartością wodorowęglanów, które przyspieszą proces trawienia spożywanego jedzenia i towarzyszącego mu alkoholu. Konieczna zatem jest edukacja kelnerów lub zatrudnienie wodnego sommeliera, który pomoże w dokonaniu najlepszego wyboru.

 

Wody w restauracjach

 


 

Co możemy zrobić jako goście restauracji?

Odwiedzamy restaurację, licząc na niezwykłe doznania smakowe, a w menu znajdujemy jeden rodzaj wody w wariancie gazowanym lub nie. Co możemy zrobić? Przede wszystkim – zgłaszać obsłudze. Jako gość zasługujesz na większy wybór i lepszą jakość. Powinniśmy wymagać od restauracji wyższego standardu i oferty bogatszej niż asortyment najbliższego sklepu. Nie zapominajmy również o sile mediów społecznościowych – piszmy opinie, komentarze i bierzmy udział w dyskusjach. Rozmowa i edukacja w zakresie mnogości rodzajów wód to klucz do zmiany w ofertach restauratorów.

Zaloguj się aby dodać nowy komentarz. Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
})
Sklep internetowy Shoper Premium