Woda to temat-rzeka, o którym możemy rozmawiać godzinami. Szczególnie z osobami, które podzielają zamiłowanie do tego krystalicznego płynu i rozumieją, jak ważną rolę pełni on w naszym życiu. Na fali miłości do wody postanowiliśmy stworzyć cykl wywiadów z naszymi Klientami i poznać ich ulubione gatunki wody, a także powody, dla których sięgają właśnie po nie. W pierwszym odcinku do rozmowy zaprosiliśmy Pawła Wszołka, piłkarza Legii Warszawa i reprezentanta Polski.
Żyj pełnią życia, tu i teraz
Paweł Wszołek to utalentowany polski piłkarz, obecnie grający na pozycji pomocnika w Legii Warszawa i mający na swoim koncie kilka udanych meczów w reprezentacji Polski. Część swojej kariery spędził poza granicami kraju, głównie we Włoszech, gdzie – jak sam przyznaje w naszych Rozmowach przy Wodzie – zaczął bardziej świadomie podchodzić do kwestii swojego zdrowia i nawyków żywieniowych, ale też inaczej spoglądać na życie. Zrozumiał, że do świata należy podchodzić z uśmiechem, ciągle się rozwijać i dbać o siebie, bo drugiej takiej szansy nie będzie. Maksymą Pawła stało się hasło “Wczoraj nie należy do Ciebie, jutro jest niepewne, tylko dziś jest Twoje” i dlatego każdego dnia warto dawać z siebie 100%. Co więcej, trzeba też podchodzić z szacunkiem do swojego organizmu i troszczyć się o niego jak o Ferrari. Co to oznacza w praktyce? Uprawiać sport, dobrze się odżywiać i dbać o odpowiednie nawodnienie, poprzez regularne picie wysokiej jakości wody o optymalnie dobranym składzie.
Jaką wodę pije Paweł Wszołek – piłkarz Legii Warszawa?
Podczas naszej rozmowy Paweł Wszołek wielokrotnie podkreślał, że woda ma kluczowe znaczenie w jego codziennej rutynie. Ponieważ jest piłkarzem, musi dbać o odpowiednią podaż wody przed, w trakcie i po treningu, ale zdaje on sobie też sprawę, że woda jest istotna nie tylko dla sportowców. Ma ona olbrzymie znaczenie dla kondycji całego organizmu, w tym naszego mózgu, więc jej regularne picie powinno być nawykiem każdego.
Jaką zatem wodę najczęściej pije Paweł Wszołek? Jego ulubioną jest pochodząca z Islandii woda Icelandic Glacial i to właśnie ona towarzyszy piłkarzowi na co dzień. Paweł sięga po nią przed meczami i treningami, ponieważ jest lekka i delikatna, więc nie obciąża układu pokarmowego i nie przeszkadza mu podczas sportowych zmagań. Z kolei po meczu wybór Icelandic Glacial jest podyktowany faktem, że w tej krystalicznie czystej wodzie świetnie rozpuszczają się elektrolity i to pomaga w szybszej regeneracji organizmu. Co jednak ciekawe, piłkarz Legii Warszawa wybiera Icelandic Glacial jeszcze z jednego, znacznie prostszego powodu – ta woda mu po prostu smakuje i pije ją dla przyjemności.
Drugą wodą, którą chętnie wybiera Paweł Wszołek jest VCH Barcelona, wyróżniająca się dużym stopniem mineralizacji. Ten produkt wychodzi na prowadzenie u piłkarza w dni, kiedy jest bardzo gorąco lub mecz był bardzo wymagający i intensywny. Woda ta świetnie uzupełnia składniki mineralne i dlatego zawsze znajduje się ona w szatni piłkarza Legii Warszawa.
Listę TOP 3 ulubionych wód Pawła Wszołka zamyka Fiji, którą ceni za delikatność i czystość. Co ciekawe, wodę tę piłkarz podaje czasem również swojemu ukochanemu psu. Jako miłośnik zwierząt chce swojemu pupilowi dawać to, co najlepsze i odwdzięczyć mu się w ten sposób za jego przywiązanie i miłość.
Rozmowy przy wodzie i dobrej kolacji
Podczas rozmowy z naszym gościem poruszyliśmy wiele ciekawych wątków, dzięki czemu mogliśmy poznać Pawła Wszołka nie tylko jako piłkarza, ale jako człowieka. A ponieważ spotkanie to odbyło się w przepięknej restauracji Stixx Bar & Grill to wykorzystaliśmy okazję, by sprawdzić, jak ulubione wody sportowca mogą współgrać z wyśmienitymi daniami.
Na przystawkę zamówiliśmy świeże ostrygi, które podane zostały z ulubioną wodą Pawła Wszołka – Icelandic Glacial. Takie połączenie okazało się strzałem w 10 i wzbudziło bardzo pozytywnę reakcję połkarza. Dlaczego? Delikatny, orzeźwiający i lekko słodki smak islandzkiej wody, wynikający z niskiego poziomu minerałów i wysokiego pH, idealnie pasuje do owoców morza i nie zaburza ich aromatu.
W przypadku dania głównego wybór padł na polędwicę wołową, fondant ziemniaczany, zielone szparagi i sos Béarnaise, a całość dopełniła hiszpańska woda VCH Barcelona. Z uwagi na wysoki poziom mineralizacji świetnie pasuje ona do czerwonego mięsa, ponieważ doskonale wspomaga trawienie. Dzięki temu nawet obfity i z założenia dość ciężki posiłek nabiera lekkości i nie obciąża żołądka, co przekłada się na lepsze samopoczucie po jedzeniu.
Zwieńczeniem naszej rozmowy z Pawłem Wszołkiem był torcik Baileys z orzechem włoskim, lodami waniliowymi i gorącym sosem czekoladowym, który sparowaliśmy z wodą VOSS o smaku mandarynki i trawy cytrynowej. Olbrzymią zaletą tej wody jest niesamowity, owocowy aromat, który piłkarzowi skojarzył się z pijaną w dzieciństwie oranżadą. W przeciwieństwie jednak do tamtego napoju, woda VOSS ma 0 cukru i 0 kalorii, a swój cytrusowy aromat zawdzięcza… zapachowi. Paweł Wszołek był bardzo pozytywnie zaskoczony właściwościami i smakiem wody, a jednocześnie docenił jej krystaliczną czystość i prosty skład. Z pewnością zagości ona w jego domu i stanie się jednym z najczęstszych wyborów.
Spotkanie z Pawłem Wszołkiem było pierwszym w ramach naszego nowego cyklu “Rozmowy Przy Wodzie”. W kolejnych odcinkach do opowiedzenia swoich historii zaprosimy kolejnych gości i klientów naszego sklepu internetowego. Jeśli Ty również jesteś miłośnikiem wody i chcesz porozmawiać z nami o swoich doświadczeniach to zapraszamy do kontaktu. Z chęcią porozmawiamy z Tobą przy wodzie.