Imbir, małe i niepozorne kłącze pochodzące z Azji, to prawdziwe superfood. Z jednej strony jest on fantastyczną przyprawą o orzeźwiającym, ostrym aromacie i gorzkawym posmaku. Z drugiej - ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne i jest prawdziwą skarbnicą witamin oraz składników mineralnych. Warto więc włączyć go do swojej diety pod różnymi postaciami. Jedną z nich jest Gimber - organiczny koncentrat wysokiej jakości imbiru, cytryny, ziół i przypraw.
Imbir - zdrowie prosto z natury
Wyjątkowe właściwości imbiru znane są od wieków, a jego świeży korzeń chętnie wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Co jednak istotne, w przypadku imbiru tzw. “wieść gminna” potwierdzona została naukowo. Liczne badania wykazały, że roślina ta stanowi doskonałe źródło witamin i minerałów (jak sód, fosfor, wapń, cynk, mangan, żelazo i miedź, witaminy C, K, A, B, kwas foliowy), dzięki czemu może mieć bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jakie więc moce kryje w sobie imbir?- łagodzi zgagę i zmniejsza częstotliwość jej występowania
- pomaga zwalczyć mdłości, wymioty i nudności
- poprawia trawienie
- pomaga przy bólach menstruacyjnych
- poprawia funkcjonowanie mózgu
- wspiera koncentrację i działa jak zastrzyk energii
- obniża cholesterol i poziom cukru we krwi
- działa wspomagająco przy odchudzaniu
Gimber - nowe, intrygujące oblicze imbiru
Imbir to przyprawa, która wielu osobom kojarzy się głównie z potrawami orientalnymi, a także z rozgrzewającymi herbatami. Jeśli więc nie jesteś miłośnikiem kuchni azjatyckiej, a zamiast herbaty preferujesz kawę lub inne napoje, to bardzo prawdopodobnym jest, że imbir omijasz szerokim łukiem. Na szczęście na rynku dostępne są coraz ciekawsze propozycje, które zmienią Twój stosunek do tej wyjątkowej rośliny i pozwolą Ci cieszyć się jej prozdrowotnymi właściwościami. Przykładem takiej właśnie nowości jest Gimber, czyli silnie skoncentrowany sok z wysokiej jakości imbiru (aż 38% w składzie), cytryny, ziół i przypraw. Wystarczy połączyć go z delikatnie gazowaną wodą i powstaje smaczny, orzeźwiający napój, stanowiący świetną alternatywę dla ziołowych herbat czy naparów. Co więcej, taki shot z powodzeniem może zastąpić nawet filiżankę porannego espresso, bo daje duży zastrzyk energii i pobudza do działania. A przy okazji jest też witaminową bombą, wzmacniającą odporność organizmu.Na tym jednak nie kończy się potencjał imbirowo-ziołowego koncentratu Gimber, bo wykorzystać go można również w mniej oczywisty sposób. Na przykład jako dodatek do smoothies, bezalkoholowych koktajli i imprezowych drinków. Gimber świetnie podkręca także smak wielu potraw, nie tylko tych w klimacie azjatyckim. Może on posłużyć jako dodatek do sosów, pieczonych warzyw, sałatek, a nawet zup, owsianki i słodkich deserów - lodów, gofrów, ciasta. Nie powinno więc go zabraknąć w domu żadnego miłośnika pysznego, a przy okazji zdrowego jedzenia.
Przepisy na napoje z dodatkiem Gimber
3 napoje z dodatkiem Gimber, które warto spróbować:
1. Złote mleko imbirowe
Składniki:
- 50 ml Gimbera
- 300 ml napoju sojowego
- 2 łyżeczki kurkumy
Należy pić na ciepło, po podgrzaniu.
Składniki:
- 30 ml Gimbera
- 45 ml świeżego soku pomarańczowego
- 60 ml świeżego soku z limonki
- 60 ml świeżego soku z limonki
- lód
Do dekoracji: Skórka z limonki, skórka z pomarańczy i sól na brzeg
Wszystkie składniki należy wlać do shakera i mieszać przez 15 sekund.
Składniki:
- 30 ml Gimbera
- 30 ml espresso
- 60 ml odtłuszczonego mleka
- 2 łyżki mleka skondensowanego
- kostki lodu
Wszystkie składniki należy wymieszać w shakerze wypełnionym lodem, a następnie przelać do kieliszków.
Przepisy na dania z dodatkiem Gimber
3 dania z dodatkiem Gimber, które pokochają smakosze:
1. Pieczony łosoś sezamowo-imbirowy
Składniki:
- 700 g surowego łososia
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki prażonego oleju sezamowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 20 ml Gimber
- 2 starte ząbki czosnku
- 1-2 łyżki czarnego sezamu
Przygotowanie:
W dużym naczyniu dobrze wymieszaj oliwę z oliwek, olej sezamowy, ocet ryżowy, sos sojowy, Gimber i czosnek, a potem w przygotowanej marynacie umieść łososia. Wstaw całość do lodówki na minimum 30 minut. Po upływie tego czasu wyłóż łososia na ruszt, dopraw solą i pieprzem, a potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz przez 10-15 minut, w zależności od grubości łososia.
Składniki:
- 500 g różnych grzybów
- 1 papryczka chilli
- 1 limonka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 500 g świeżego makaronu (najlepiej tagliatelle)
- 300 ml Gimber
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Oczyść grzyby i pokrój je na mniejsze kawałki, a następnie krótko podsmaż na rozgrzanej patelni natłuszczonej oliwą z oliwek. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli i zmiażdżone ząbki czosnku, cały czas wszystko mieszając. Gdy grzyby będą już miękkie, wsyp posiekaną natkę pietruszki, dolej Gimber i sok z limonki. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a potem odcedź go i od razu dodaj do grzybów. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Składniki:
- 180 g mąki
- 4 jajka
- 130 g cukru pudru
- 20 g brązowego cukru
- 5 g proszku do pieczenia
- 180 g masła
- 15 g miodu
- 150 ml Gimbera
- sól
Przygotowanie:
Rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia. Wymieszaj miód i Gimber aż do uzyskania konsystencji syropu. Jajka, cukier puder i brązowy cukier ubij mikserem na puszystą masę, a mąkę i proszek do pieczenia przesiej i wymieszaj. Następnie dodaj suche składniki do ubitych jajek, wlej roztopione masło i syrop miodowo-gimberowy. Całość starannie wymieszaj, przykryj i odstaw 8-10 godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie przełóż ciasto do foremek na magdalenki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 5 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz kolejnych 5 minut.