Potrzebujesz pomocy?

Potrzebujesz pomocy?

Moje konto

Ulubione

Koszyk:

0,00 zł 0

Zawartość koszyka

Koszt dostawy:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania
Jakiej wody używać do parzenia kawy? 0
Jakiej wody używać do parzenia kawy?

Filiżanka gorącej, pełnej aromatu kawy to dla wielu osób obowiązkowy element każdego dnia. Najwięksi miłośnicy “małej czarnej” zwracają uwagę na miejsce pochodzenia ziaren, proces ich palenia i przechowywania, a także na sposób parzenia napoju. Nie każdy jednak pamięta, że ponad 90% każdej filiżanki kawy stanowi woda i dlatego jej wybór nie powinien być pozostawiony przypadkowi. Która woda jest najlepsza do kawy?

 


 

Dobre ziarna + dobra woda = przepis na kawę idealną

Świadomy wybór wody do picia to coraz powszechniejszy i godny docenienia trend. Przed włożeniem butelki do sklepowego koszyka wiele osób szczegółowo analizuje skład, zwracając uwagę nie tylko na ilość minerałów, ale również ich rodzaj i proporcje. W przypadku przygotowywania gorących napojów wciąż jednak jesteśmy mniej uważni i do ekspresu zazwyczaj wlewamy wodę prosto z kranu lub przefiltrowaną. Rzadziej butelkowaną, choć nawet jeśli po taką sięgamy to wybieramy najtańszą i najbardziej dostępną opcję.

Tymczasem za najlepszą wodę do używania w ekspresie uchodzi taka, która jest czysta, świeża i ma zrównoważony skład mineralny. Powinna ona być pozbawiona chloru i innych chemikaliów, służących do oczyszczania tzw. kranówki, mieć neutralne pH i zawierać niewielkie ilości minerałów. Dla wielu osób filtracja wody z kranu za pomocą dobrego filtra węglowego może być wystarczająca, aby osiągnąć pożądany efekt. Niestety w większości polskich miast i miasteczek woda z kranu jest bardzo twarda lub zawiera zbyt wiele zanieczyszczeń. Z drugiej strony należy unikać także wody destylowanej lub demineralizowanej, ponieważ brak minerałów może negatywnie wpłynąć na proces ekstrakcji i ostatecznie na smak kawy. Na co więc postawić? Najlepszym wyborem jest użycie butelkowanej wody źródlanej lub mineralnej z odpowiednim składem.

 Jakiej wody używać do parzenia kawy? 

Jaką wodę wybrać do parzenia kawy?

Wybór odpowiedniej wody nie tylko przekłada się na późniejszy smak kawy, ale także ma znaczenie dla żywotności naszego sprzętu do jej przygotowania. Jeśli woda będzie zbyt nasycona minerałami to może zdominować aromat napoju, a do tego przyczyni się do szybszego osadzania kamienia w ekspresie. Jeśli będzie zbyt jałowa - nie podbije odpowiednio nut smakowych, zawartych w ziarnach i “mała czarna” będzie bez wyrazu. Poszukując najlepszej wody do parzenia ulubionego espresso czy cappuccino przede wszystkim trzeba więc wziąć pod uwagę poniższe parametry.

Zawartość minerałów

Idealna woda do parzenia napoju powinna mieć zrównoważoną zawartość minerałów - TDS na optymalnym poziomie wynosi 120-160 mg/litr. W składzie wody szczególną uwagę należy poświęcić jonom wapnia i magnezu, które pomagają ekstrahować smaki z kawy. Magnez dobrze podbija owocowe nuty, a wapń te bardziej orzechowe, karmelowe czy czekoladowe.

Twardość wody

Zbyt miękka woda nie wydobędzie pełni smaków, podczas gdy zbyt twarda woda może nadać kawie gorzkiego posmaku. Dodatkowo twarda woda może przyspieszyć proces osadzania się kamienia w ekspresie, co niekorzystnie wpłynie na jego żywotność. Idealna twardość wody do parzenia kawy to średnia twardość, około 68-85 mg/l wapnia.

pH wody

Lekko zasadowa lub neutralna woda (pH około 6-7) jest uważana za idealną do zaparzania kawy. Woda ze zbyt wysokim pH może sprawić, że kawa będzie cierpka, a ta ze zbyt niskim - może uczynić napar gorzkim.

 


 

Podsumowując, najlepsza woda do parzenia kawy to taka, która jest czysta, ma zbilansowaną zawartość minerałów, średnią twardość i neutralne pH. Takie warunki w głównej mierze spełniają wody źródlane i niskozmineralizowane wody mineralne. Aby jednak znaleźć tę, która najlepiej komponuje się z naszymi ulubionymi ziarnami kawy warto poeksperymentować z różnymi rodzajami i markami. Na początek warto sięgnąć po rekomendowane przez nas wody niskozmineralizowane i wśród nich szukać swojego ideału.

Nasze rekomendacje:

 Jakiej wody używać do parzenia kawy? 

Zaloguj się aby dodać nowy komentarz. Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
})
Sklep internetowy Shoper Premium