Potrzebujesz pomocy?

Potrzebujesz pomocy?

Moje konto

Ulubione

Koszyk:

0,00 zł 0

Zawartość koszyka

Koszt dostawy:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania
Wody butelkowane – co je łączy i czym różnią się od siebie poszczególne rodzaje? 0
Wody butelkowane – co je łączy i czym różnią się od siebie poszczególne rodzaje?

Wody butelkowane – co je łączy i czym różnią się od siebie poszczególne rodzaje?

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia z dnia 31 marca 2011 r. (Dz.U. nr 85, poz. 466) wszystkie wody butelkowane muszą spełniać wysokie wymagania jakościowe. Pochodzą z podziemnych ujęć, skąd wydobywane są poprzez odwierty lub otworami naturalnymi. Możemy mieć pewność, że są czyste pod względem chemicznym i mikrobiologicznym – nie zawierają szkodliwych związków chemicznych ani chorobotwórczych mikroorganizmów, a tym samym nie wymagają uzdatniania, a wręcz nie mogą być uzdatniane, by nie stracić swoich pierwotnych właściwości. Zachowują je w drodze z dziewiczo czystych źródeł na sklepowe półki dzięki odpowiedniej technologii i aseptyce tego procesu. Są całkowicie bezpieczne dla zdrowia, a w niektórych przypadkach mają wręcz właściwości lecznicze.

 


Jakie są rodzaje wód butelkowanych?

Choć po wszystkich wodach butelkowanych możemy spodziewać się wyżej opisanych cech, ich oferta jest bardzo zróżnicowana. Gruzińska woda Borjomi ma zupełnie inne właściwości niż francuska Evian, a jeszcze innym produktem od wyżej wymienionych jest brytyjska Smartwarter Glaceau. Zgodnie z ustawową nomenklaturą w sprzedaży dostępne są:
  • naturalne wody mineralne, które charakteryzują się „stabilnym składem mineralnym oraz właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi”,
  • naturalne wody źródlane, nieróżniące się „właściwościami i składem mineralnym od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, określonymi w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę”, czyli o składzie mineralnym, jakiego oczekuje się po dobrej jakości wodzie wodociągowej,
  • wody stołowe, otrzymywane „po dodaniu do wody źródlanej, naturalnej wody mineralnej lub soli mineralnych, zawierających jeden lub więcej składników mających znaczenie fizjologiczne”, np. magnezu, wapnia czy wodorowęglanów.
Powyższe definicje pochodzą z Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

 

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Bled Water Festival 2021 – co wydarzyło się podczas dorocznego festiwalu wody?

Słowenia jest jednym z najmniejszych europejskich państw, ale wyróżnia się spośród nich tym, że obfituje w źródła doskonałej wody.Czytaj więcej >

 

Jakie są rodzaje wód butelkowanych?


Naturalne wody mineralne i źródlane

Podział wód butelkowanych na mineralne, źródlane i stołowe ma znaczenie ze względu na regulacje prawne, których muszą przestrzegać producenci. Łatwo jednak z niego wywnioskować, że w praktyce każda z wód dostępnych w sklepach zawiera substancje mineralne (czyli może zostać potocznie nazwana wodą mineralną), a z punktu widzenia konsumenta najistotniejsze jest ich stężenie.

 

Ze względu na ilość składników mineralnych obecnych w określonej objętości płynu, wśród naturalnych wód mineralnych wyróżnia się:
  • bardzo niskozmineralizowane (nie więcej niż 50 mg/l), np. Lurisia.
  • niskozmineralizowane (nie więcej niż 500 mg/l), np. Acqua Panna,
  • średniozmineralizowane (500-1500 mg/l), np. Cisowianka,
  • wysokozmineralizowane (więcej niż 1500 mg/l), np. Cana Royal.
W przypadku naturalnych wód mineralnych skład mineralny jest stabilny i szczegółowo określony przez producenta. To pozwala na wybór rodzaju wody butelkowanej najbardziej odpowiedniej do indywidualnych potrzeb. Na przykład, uzupełnianiu niedoborów krzemu w organizmie posłuży woda Healsi, w której znajduje się dużo krzemionki.

 

Wody źródlane zawierają najczęściej od 200 do 450 mg/l składników mineralnych. Są to zatem wody niskozmineralizowane, ale nie ma wymogu, by ich skład był stały, więc nie praktykuje się jego precyzyjnego określania. Tego rodzaju wodę każdy może pić i używać do przygotowywania potraw bez ograniczeń, ponieważ stężenie zawartych w niej związków mineralnych ma niewielki wpływ na ich ilość w codziennej diecie (jest obojętne dla zdrowia).

 

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Letnie orzeźwienie z napojami San Pellegrino

Zaledwie kilka dni temu nastał początek tak wyczekanego przez wszystkich kalendarzowego lata, a przysłowiowe słupki rtęci w termometrach poszybowały w górę tak wysoko, że z radością zasiadamy w cieniu, popijając schłodzoną wodę mineralną z plasterkiem cytryny i listkiem mięty z przydomowego ogródka. Czytaj więcej >

 

Czy warto pić wody stołowe?

 


Czy warto pić wody stołowe?

Wody stołowe, takie jak Smartwater Glaceau, są sztucznie wzbogacane o określone związki mineralne. Nie należy mylić ich z napojami izotonicznymi czy wodami smakowymi, w których pojawiają się także inne dodatki, np. glukoza. Wody stołowe mają bardzo niewielki udział procentowy w ofercie rynkowej. Przeznaczone są dla osób o ściśle określonym zapotrzebowaniu na dane substancje, np. dla sportowców. Dla większości ludzi najlepszym wyborem jest dieta wodna skomponowana z wód średnio- i niskozmineralizowanych (źródlanych), uzupełnianych wodą wysokozmineralizowaną.


Zaloguj się aby dodać nowy komentarz. Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
})
Sklep internetowy Shoper Premium