Kto powinien pić wodę z wysoką zawartością jodu?
Jod jest jednym z wielu pierwiastków niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Jego niedobory mogą mieć szereg poważnych skutków zdrowotnych. Doskonałym sposobem na wzbogacenie codziennej diety o odpowiednie dawki jodu jest picie wody mineralnej z wysoką zawartością tego pierwiastka. Kto i dlaczego powinien po nią sięgać? W których z dostępnych na rynku wodach mineralnych znajduje się najwięcej jonów jodu?
Niedobory jodu u Polaków
Jod zaliczany jest do mikroelementów, czyli pierwiastków, których w codziennej diecie musi się znaleźć stosunkowo niewiele, bo mniej niż 100 mg. Przeciętne dobowe zapotrzebowanie na jod u dorosłej osoby wynosi zaledwie 150 µg (mikrogramów). Mimo to – jak wykazały przeprowadzone pod koniec XX wieku badania – bardzo wielu Polaków ma niedobory tego pierwiastka. Problem ten nie dotyczy tylko mieszkańców obszarów nadmorskich, gdzie jod występuje w dużym stężeniu w powietrzu.W związku z powszechnym niedoborem jodu w diecie Polaków w 1997 roku wprowadzono w naszym kraju obowiązek jodowania soli kuchennej. Jednak obecnie Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje ograniczanie jej spożycia, ponieważ nadmiar sodu w diecie stał się przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. nadciśnienia tętniczego i nowotworów. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej sięgać po takie naturalne źródła jodu, jak ryby morskie czy zielone warzywa (np. brokuły, szpinak).
PRZECZYTAJ TAKŻE: |
JAKA WODA JEST NAJLEPSZA DLA KOBIET W CIĄŻY I KARMIĄCYCH PIERSIĄ? Woda jest niezbędna do życia każdemu człowiekowi. Jej odpowiednia podaż jest szczególnie istotna dla kobiet ciężarnych i młodych mam, które karmią piersią. Czytaj więcej > |
Woda mineralna jako źródło jodu
Nie każdy lubi ryby, a szpinak dla wielu osób jest koszmarem z dzieciństwa i do dziś nie przechodzi im przez gardło. Na szczęście świetnym źródłem jodu jest także woda jodkowa, czyli woda mineralna. Jest to świetna alternatywa dla osób, które nie lubią wcześniej wspomnianych źródeł tego pierwiastka. Woda mineralna z jodem z natury zawiera w sobie co najmniej 1 mg jonów jodu na litr. To więcej niż nasze dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Jednak również przy dawkowaniu wody mineralnej z jodem należy zachować ostrożność. Jak powszechnie wiadomo, co za dużo - to niezdrowo. Nadmiar jodu może być równie szkodliwy, jak jego niedobór. Dlatego po wody jodkowe – zaliczane do wód leczniczych – należy sięgać po konsultacji z lekarzem.Do wysokiej jakości jodkowych wód mineralnych należą:
- Dziedzilla (4,4 mg jodu na litr),
- Szczawa I (4,4 mg/l),
- Szczawa II (3 mg/l),
- Hanna (2,5 mg/l),
- Krystynka (0,21 mg/l).
PRZECZYTAJ TAKŻE: |
W JAKIM SZKLE PODAJEMY WODĘ? Woda jest nam niezbędna do życia. Dziennie potrzebujemy wypić około 2-2,5 litra płynów, by zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Nawadnianie organizmu to jednak nie tylko życiowa konieczność. Czytaj więcej > |
Rola jodu w organizmie człowieka
Spożywanie odpowiedniej ilości jodu ma tak ogromne znaczenie przede wszystkim dlatego, że jego niedobór zaburza prawidłową pracę tarczycy. Jod jest niezbędny do produkcji jej hormonów (tyroksyny i trójjodotyroniny), które z kolei warunkują większość zachodzących w ludzkim organizmie procesów. Hormony tarczycy uczestniczą w podziale komórek, więc są nam nieodzowne już na etapie życia płodowego. Zapotrzebowanie na jod u kobiet ciężarnych jest o połowę wyższe od przeciętnego, a w okresie karmienia piersią osiąga wartość 290 µg. W pierwszych latach życia dzieci, by mogły prawidłowo się rozwijać, potrzebują około 100 µg jodu na dobę.Niedobory jodu mogą skutkować:
- sennością, przewlekłym zmęczeniem, brakiem energii,
- obniżeniem sprawności intelektualnej,
- spadkiem odporności,
- osłabieniem popędu płciowego, problemami z płodnością,
- spowolnieniem przemiany materii, przybieraniem na wadze,
- podwyższonym poziomem cholesterolu,
- pogorszeniem stanu skóry, włosów i paznokci.