
Producent
Rodzaj karbonizacji wody
Opakowanie
Łączna mineralizacja TDS mg/l
Zawartość magnezu
Zawartość sodu
Zawartość wapnia
Zawartość potasu
Zawartość wodorowęglanów
Zawartość krzemionki
Idealnie czysta woda Dolomia, pobierana ze źródła bijącego we włoskich Dolomitach, w eleganckiej butelce będzie się pięknie prezentować na naszych stołach. Dzięki niskiej mineralizacji charakteryzuje się neutralnym smakiem, a jej wysokie pH i niska zawartość sodu czyni z niej wodę świetnie nadającą się dla dzieci i osób odchudzających się.
Woda Dolomia — jedna z najczystszych wód mineralnych
Północno-wschodnia część Włoch, region Friuli-Wenecja Julijska, malownicze pasmo górskie — Dolomity — wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, dolina Val Cimoliana. To właśnie te tereny stanowią dom dla wyjątkowej włoskiej wody mineralnej Dolomia. W dolinie Val Cimoliana znajduje się miejsce, które lokalna ludność od dawna nazywała "Gote", co w języku friulskim (friulańskim/furlańskim) oznacza kroplę. Miejsce było określane w ten sposób, ponieważ cechuje je duża ilość górskich źródeł wody, a jednym z nich jest właśnie źródło wody Dolomia. To, że woda mineralna Dolomia wydobywana jest na terenie Parku Krajobrazowego Dolomiti Friulane, obszaru chronionego o niskiej gęstości zaludnienia, sprawia, że jest krystalicznie czysta.
Skąd dokładnie pochodzi Dolomia? Wieczny śnieg pokrywający najwyższy szczyt Alp Karnickich — Cima dei Preti — stopniowo topnieje, a powstająca w ten sposób woda przepływa później przez warstwy skał. Górska podróż wody zaczyna się na wysokości 2703 m n.p.m, a kończy na wysokości 833 m n.p.m, gdzie wypływa na powierzchnię, aby trafić do butelek, a później w ręce miłośników delikatnej wody mineralnej. W trakcie trasy ze szczytu Cima dei Preti do źródła, za sprawą minerałów, które do niej przenikają, woda Dolomia zyskuje swoje unikalne właściwości. Ze źródła wypływa w temperaturze 7-8°C, więc jeśli chcesz poczuć się, jakbyś pił ją prosto z górskiego strumienia, zalecamy schłodzenie do właśnie takiej, naturalnej dla Dolomii, temperatury.
Historia marki zaczęła się w 2001 roku we wschodnich Dolomitach we Włoszech. Wtedy założyciele dotarli do informacji o niezwykłej czystości wody Dolomia (wtedy jeszcze nienazwanej), a w 2007 roku zakończyli budowę infrastruktury pozwalającej butelkować wodę prosto ze źródła. Produkcja ruszyła wiosną 2008 roku.
Charakterystyka wody Dolomia
Całkowita ilość rozpuszczonych składników mineralnych w wodzie Dolomia wynosi 114 mg/l, co sprawia, że możemy zaklasyfikować ją jako niskozmineralizowaną wodę mineralną (<500 mg/l). Niski stopień zmineralizowania jest gwarancją delikatnego smaku i aksamitnego finiszu oraz sprawia, że Dolomia może mieć właściwości lekko moczopędne, co czyni z niej idealną podstawę codziennej diety wodnej.
Niskozmineralizowana woda mineralna Dolomia jest wyjątkowa również ze względu na dużą (w porównaniu z innymi wodami mineralnymi) ilość tlenu znajdującego się w każdym litrze. Ilość rozpuszczonego tlenu wynosi bowiem 10,5 mg/l.
Dolomia cechuje się optymalną zawartością ważnych minerałów, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Zawiera 27,4 mg/l wapnia (Ca), który jest pierwiastkiem niesamowicie istotnym dla zdrowia układu szkieletowego, układu nerwowego, funkcjonowania mięśni, procesów odpornościowych i regeneracyjnych, metabolizmu, układu hormonalnego i wielu innych. Zawartość kolejnego istotnego makroelementu, który m.in. jest zaangażowany w wiele reakcji enzymatycznych i wspomaga pracę układu nerwowego — magnezu (Mg) — wynosi 14,7 mg/l. Każdy litr wody Dolomia dostarcza też 157 mg wodorowęglanów, które wspomagają trawienie.
Na tle innych dostępnych wód mineralnych woda Dolomia wyróżnia się też bardzo niską zawartością sodu (Na) — 0,2 mg/l. Doskonale nadaje się do przywracania prawidłowego nawodnienia nawet dla osób na diecie niskosodowej, nie powoduje zatrzymania wody w organizmie.
Woda Dolomia zaliczana jest do grupy najczystszych wód mineralnych na świecie oraz do grupy wód alkalicznych. Jej pH wynosi 8,1, co sprawia, że może przeciwdziałać kwasowości w organizmie. Dolomia jest też bardzo miękką wodą, we francuskiej skali twardości wody uzyskała wynik 12°F.
Dolomia — woda wielokrotnie nagradzana
Dolomia cieszy się popularnością zarówno wśród doświadczonych smakoszy wód mineralnych, jak i wśród osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę ze smakowaniem wody. Można spotkać opinie, które mówią o tym, że Dolomia, ze względu na swoją wyjątkową mineralizację, czystość i delikatny smak, jest dobrą wodą dla osób, które starają się polubić picie wody!
Niski poziom zmineralizowania sprawia, że Dolomia podkreśla smak pożywienia spożywanego w jej towarzystwie oraz jest doskonałym kontrastem dla wyrazistych potraw. Wersja gazowana dodatkowo pomoże oczyścić i "zresetować" kubki smakowe pomiędzy kęsami wykwintnych potraw.
International Taste Institute — instytut, który co roku ocenia najwyższej jakości produkty (w tym wodę) z całego świata — wielokrotnie przyznał wodzie Dolomia Superior Taste Award i trzy złote gwiazdki. Dolomia po raz pierwszy była lepsza od pozostałych zgłoszonych wód mineralnych w 2013 r., a później w 2015, 2018, 2021, 2023 oraz 2025 roku!
Dolomia — woda dla całej rodziny
Woda Dolomia jest doskonałym wyborem dla całej rodziny, bez wyjątków. Krystaliczna czystość i znikoma ilość azotanów (2 mg/l) sprawiają, że woda nadaje się nawet dla kobiet w ciąży oraz sprawdza się do przygotowywania posiłków dla maluchów.