Menu kurtynowe

Sód w wodzie - czy należy się go bać?

0
Sód w wodzie - czy należy się go bać?

Sód jest pierwiastkiem mineralnym, który wywołuje kontrowersje i nawet wśród dietetyków budzi skrajne emocje. Z jednej strony jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, bo pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej. Z drugiej - może obciążać nerki, powodować nadciśnienie i zwiększać ryzyko chorób serca. Czy zatem wybierając wodę butelkowaną lepiej stawiać na tę z małą czy dużą zawartością sodu?

 


 

Wpływ sodu na ludzkie zdrowie

Podstawą zdrowia każdego człowieka jest dobrze zbilansowana dieta, zapewniająca organizmowi odpowiedni dopływ wszystkich składników mineralnych. Jeśli któregoś z nich jest za dużo lub zbyt mało, to zaczynamy odczuwać tego konsekwencje, na przykład w postaci nieprzyjemnych objawów ze strony naszego ciała. Dokładnie tak jest w przypadku sodu, powszechnie kojarzonego przede wszystkim z solą. Dziś przyprawa ta dodawana jest do niemal wszystkich potraw i produktów, przez co wiele osób spożywa jej zdecydowanie za dużo. Inni starają się ją ograniczyć lub całkowicie wyeliminować ze swojego menu, co również nie jest dobre dla kondycji organizmu. Tymczasem sód jest bardzo ważnym elektrolitem i pełni wiele kluczowych funkcji w organizmie, więc rezygnacja z jego podaży nie jest dobrą opcją. Lepszą jest ścisłe kontrolowanie spożycia i uzupełnianie jego niedoborów nie poprzez solenie potraw, ale picie wody z optymalną zawartością tego pierwiastka.

 

Wpływ sodu na ludzkie zdrowie

  • Odgrywa on kluczową rolę w utrzymaniu odpowiedniej równowagi wodno-elektrolitowej organizmu. Pomaga w zachowaniu odpowiedniego poziomu płynów w komórkach i pozakomórkowej przestrzeni.
  • Ma wpływ na regulację ciśnienia krwi. Współpracuje z potasem i innymi minerałami, aby utrzymać odpowiednie ciśnienie w naczyniach krwionośnych.
  • Jest niezbędny do przewodzenia impulsów nerwowych, co pozwala na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Jest zaangażowany w procesy trawienne, w tym wchłanianie składników odżywczych.

Dlaczego ilość spożywanego sodu należy kontrolować?

  • Spożywanie dużej ilości sodu może prowadzić do retencji wody i wzrostu ciśnienia krwi, co z kolei zwiększa ryzyko nadciśnienia.
  • Nadmiar sodu powoduje, że organizm wydala większe ilości wody, a to może prowadzić do odwodnienia.
  • Spożywanie zbyt dużej ilości sodu może zwiększać obciążenie nerek, co może wpływać negatywnie na ich funkcjonowanie.
  • Nadmiar sodu w diecie może sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych u osób podatnych na tę dolegliwość.

 

 

Niskosodowa kontra wysokosodowa - jaką wodę wybrać?

Zawartość sodu w wodzie może mieć wpływ na zdrowie, dlatego ważne jest, abyśmy zrozumieli te różnice i mogli świadomie wybrać wodę, która najlepiej odpowiada naszym indywidualnym potrzebom i preferencjom zdrowotnym. Po wodę z dużą zawartością sodu (powyżej 250 mg/l) należy sięgnąć przede wszystkim:

  • w celu uzupełnienia elektrolitów w warunkach upalnych, gdy występuje zwiększone pocenie,
  • aby przyspieszyć proces rehydratacji, szczególnie gdy organizm ma niedobór sodu,
  • w przypadku intensywnego wysiłku fizycznego, na przykład podczas biegu długodystansowego - woda z wysoką zawartością sodu może pomóc w utrzymaniu równowagi elektrolitowej, zwłaszcza gdy występują duże straty potasu i sodu,
  • w przypadku niektórych chorób układu trawiennego, z rekomendacji lekarza (wówczas należy wybierać wodę leczniczą o zawartości sodu nawet powyżej 4500 mg na litr).

 

Kiedy jednak żadna z powyższych sytuacji nas nie dotyczy, to lepiej wybrać wodę o niższej zawartości sodu, choć niekoniecznie całkowicie pozbawioną tego pierwiastka. Wówczas zachowamy odpowiedni balans, korzystny dla naszego zdrowia i kondycji organizmu. Na produkty typowo niskosodowe (o zawartości Na do 20 mg/l) koniecznie należy natomiast postawić:

  • przy nadciśnieniu, bo nadmiar sodu w diecie może przyczynić się do wzrostu ciśnienia krwi,
  • w przypadku chorób serca, bo duże ilości sodu mogą mieć negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy,
  • przy chorobach nerek, bo zwiększone spożycie sodu może je nadmiernie obciążać,
  • jeśli często dokuczają nam obrzęki - nadmiar sodu może powodować retencję wody i przyczyniać się do pojawienia się obrzęków,
  • jeżeli jesteśmy zagrożeni ryzykiem powstawania kamieni nerkowych,
  • w ciąży i podczas karmienia piersią.

 

Nasze rekomendacje

 Wody z wysoką zawartością sodu Wody z niską zawartością sodu  
Zuber - 6168 mg/l Lurisia - 1 mg/l
Vytautas - 1600 mg/l Acqua Armani - 1,3 mg/l
ROI - 1100 mg/l Acqua Levico - 1,3 mg/l
VCH Vichy Barcelona - 1100 mg/l Lofoten - 4 mg/l
Borjomi - 1200-1700 mg/l Sole - 2,6 mg/l

 

Podsumowując, choć woda z dużą zawartością sodu może mieć pewne zalety w określonych sytuacjach, nie jest to zalecane źródło regularnego nawadniania ze względu na swoje potencjalne negatywne skutki zdrowotne. W większości przypadków lepiej jest spożywać wodę o niskiej zawartości sodu i dbać o odpowiednie proporcje elektrolitów w diecie poprzez zrównoważone żywienie.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Wody wg alfabetu
Nowości
Promocje
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium